Légbegyökereztem

Novák Ábris

Nemrégiben volt egy elgondolkodtató beszélgetésem, aminek a középpontjában a kísérleti zene állt. Pontosabban az experimentális elektronika hangulata. Még pontosabban az a kérdés, hogy ugyan miért nyomasztó–sok ember számára–a legtöbb experi zene, illetve azoknak témái?

Sokat gondolkodtam ezen azóta és arra jutottam, hogy a legjobb példája annak, hogy ez lehet máshogy, pont Eszelős Meszelős, azaz Kovács "Xrc" Balázs "túlcsorduló, érzelgős és koszos hangzásvilága", amit a vidéki élet, annak természetszeretete, kilátástalansága és reménytelensége ihlet. Persze, első hallásra páran azt mondanák, ez nem is kísérleti, de én erre rávágnám, hogy abszolút tekinthető annak, hisz a konvencionalitáson túl bátran nyúl egyéb eszközökhöz: fizikai modellezésű szintetizátorokat társít akár kedves és kevésbé kedves feedback-zajokkal, vagy épp szintetikus énekhanggal.

Nincs ez igazán másképp a friss Légbegyökerezve című albummal se. A korai nyersebb lemezek után ez egy egészen finom, légies, mégis nehéz, már-már valami egészen intim hangulatvilágot varázsol.

Az újdonság a korábbi munkákhoz képest, hogy a szintetikus énekhang mellé itt-ott emberi hang is társul. A dalok szövegei egyébként saját szerzemények, illetve a Nem kell című Petőfi nyomán íródott.

Amit külön szeretek az albumban, hogy egyik szám sincs túlhúzva, mind pont olyan hosszú, amennyi még jól esik belőle.

A számokon nem mennék külön végig, nem akarok senkit untatni, meg igazából magukért beszélnek. Amit kiemelnék, az a kezdő, a Hártyák. Az egyszerű, szinte a naiv zenére emlékeztető dallamok szépen rétegződnek egymásra. A harmóniát organikusan töri meg egy, először csak kicsit, majd egészen disszonáns, fémes "csicsergés", majd a végére ismét "helyre áll a világ rendje" és harmonikusan zárul a dal.

Ez az egy szám demonstrálja, mit is szeretek ezekben a munkákban: szépen, organikusan kerül egymással szembe, majd olvad egymásba a harmónia és a disszonancia. Valahogy úgy, ahogy az ember alkotta környezet és a természet.© 2023 | milyenlett? blog
Powered by Webnode
Create your website for free!