De legalább hallgass, mert jó!

Novák Ábris

Nem ismerjük egymást, ennek ellenére, Szabó Benedek, úgy érzem, tartozok neked és a Galaxisoknak egy bocsánatkéréssel a sok, hátad mögött elhangzott, nem túl szép szóért. Na, de kezdjük az elején!

Volt neked ez a Zombie Girlfriend nevű projekted, aminek volt egy egészen karakteres hangzása, vicces szövegekkel, az egészben volt fantázia. Aztán jöttek a Galaxisaid és úgy tűnt, teljesen eltűnt a fantázia és felültetek a "szomorútinilány-magyaralter" vonalra, nagyon sok csúnyát mondtam a projektről mindenkinek kocsmapultokat támasztva, ahogy ezt szokás, kérve és (főleg) kéretlenül. Úgy gondolom, hiányzott a karakter az eddigi lemezekből.

Kicsit megkésve, de eljuttatta hozzám a Spotify algoritmusa a legutóbbi Galaxisok albumot, a Minket ne szeress! címűt, és–én lepődtem meg a legjobban–azóta is hallgatom. A Galaxisok beérett. Mind hangzásában, mind szövegvilágában sikerült megidézni a "magyaralter" zenekarok által sok-sok-sok éve áhított magyar underground (gondolok itt a Kontroll Csoport, Európa Kiadó stb. vonalra) hangulatot.

A hangszerelés egyszerű, de működik. Egy elektromos orgona, egy dob, egy lead gitár és egy basszus. Nincs túlhangszerelve, de nem is kell, az egyszerű riffek, motívumok szépen egészítik ki egymást.

A szöveg sincs túlgondolva, nem próbál meg hatalmas dolgokat a szádba rágni. Nálam még a gyengébbre sikerült Tánc és az Utolsó pillanat c. számok is működnek. A szövegek hétköznapi gondolatokat, problémákat abszolút nem egy holisztikus, pozőr, nagyotmondó oldalról közelítik meg, hanem apró, de átérezhető hangulatokat, pillanatokat fognak meg és azokkal játszanak el. Nem politizál, nem akar világokat megváltani elcsépelt hasonlatokkal és metaforákkal: egyszerű. Egyszerű és őszinte.

Az egész lemez őszinte, a bugyuta "hó-ó-ó-ó" refrénekkel, szögegyszerű riffekkel, az itt-ott bénácska szövegekkel (pl. Időtlen idők) együtt is. Az egész albumban benne van, amit hiányolok a "magyaralter" zenekarok nagy részéből: az őszinteség, a saját hang, a karakter.

Kedves Galaxisok, így tovább!© 2023 | milyenlett? blog
Powered by Webnode
Create your website for free!