Kellemesen nehezedik rád

Novák Ábris

Kalotás Csaba neve első sorban díjnyertes, vagy csak simán jó filmzenékről ugorhat be, ő "követte el" az Egy nő fogságban, a Fekete kefe, vagy pl. legutóbb A Valami madarak zenéjét. Szerencsére emellett cs.kalotas | k6 néven van egy nem-filmzenés alteregoja is.

Rá is térnék ezzel a lényegre, hiszen nemrégiben megjelent a Dimma I., egy EP, ami hol kellemesen ambientbe, hol–még kellemesebben–downtempoba hajlik.

A címe svédül ködöt jelent, ami komor, nehéz hangzásvilágot jósol. Kozma Dávid szép borítója és a trekkek hozzák is a köd-hangulatot.

Az öt szám szép ívben van egymás mögé pakolva, a Mass még kellemesen elnyújtóztat egy kanapén, az atmoszféra és a ritkásan megjelenő hangok ugyan tartogatnak magukban valami feszültséget, de igazából jól esik csak élvezni a térbeli mozgásukat.

Aztán a Lynx-szel megjelennek a perkusszív hangszerek, lassan lélegző ütemek folynak át három perc alatt valami visszafogottan táncoltatós, valamiért filmes vadnyugati tájakat idéző dologba. A Delej tánczene-ügyileg talán a csúcspont: lassú, pszichedelikus, dark-techno-szerű lüktetés. A Youth igazából olyan, mintha egy zenekart hallgatna az ember, amikor egy számon belül a banda minden tagja szólózik egy visszafogottat, de jólesőt. Jelen esetben a perkusszív játék sikerült a legizgibbre, de nagyon szépen eltalált az egyes rétegek közti átmenet és egyensúly, nem veszik el az ember figyelme. Az EP záró 2834 ismét nagyon perka-hangsúlyos, lehet, hogy csak nekem, de a többi réteg mintha csak egy kellemes kíséretnek lenne ott az egy-egy szólón kívül.

Az összes számnak van egy hármas tagolása: bevezetés, kidolgozás, majd egy lezárás. Mondhatnánk, hogy szinte szonátaforma, bár azért a lezárásokat repríznek nem nevezném, annál sokkal organikusabban van vége mindegyiknek.

Ha már a lezárásoknál tartunk, megemlíteném az egyetlen dolgot, ami zavar az EP-ben, mégpedig a lezárások hiányát. Mindegyik szám igazából csak elhal, kiúszik. Várnék valamit, ami rendesen lezárja a dolgot. Nekem nem jelentene problémát, ha ettől egy pár másodperccel (akár pár tízzel is) tovább tartanának az egyébként négy perc körüli trekkek.© 2023 | milyenlett? blog
Powered by Webnode
Create your website for free!