Ha már népzenéhez nyúlunk, tegyük azt legalább ilyen bátran! 

Novák Ábris

A népzenéhez, gyökerekhez az elektronikus zenében mintha egyre többen kacsintgatnának vissza az elmúlt pár évben. Jó példa talán erre Deva, aki nem túl izgalmas módon fűz össze népzenei motívumokat elektronikával. Ennél egy kicsivel még jobb példa lehet az ukrán Yuko szerzőpáros, akik szintén a populárisabb irányból közelítik meg a zenét, de sokkal kísérletezőbb szellemben. Ők már nem csak az ismertebb népdalok sorait építik bele zenéjükbe, hanem akár saját maguk gyűjtötte népdalokat is feldolgozva teljesen új köntösbe csomagolják az ukrán népzenét.

És akkor itt van a legújabb példa a jelenségre, valaki, aki végre nemcsak beateket tud népdalok alá tolni;

Adela Mede bemutatkozó albuma field recording, elektronika és angol, szlovák, illetve magyar szövegek kísérletező egyvelege.

Minden számnak nagyon különleges hangulata van. Meg kell szokni, első hallgatásra furcsa, de könnyen meg lehet szeretni. A három nyelven is megszólaló népzenei dallamokat és az azoktól nagyon elütő elektronikai betéteket a nyersen felvett hangok a zajosságukkal valahogy organikusan szövik eggyé. Külön tetszik, hogy a szövegek, a dallamok nem csupán eredeti formájukban, hanem az átvezetőkben szétszabdalva, megfordítva, sokszínűen is megjelennek. Az elején néha zavart, hogy az egy időben megszólaló, de különböző nyelvű szövegek, már az angol és a magyar, szlovákul sajnos nem tudok, látszólag nincsenek összefüggésben egymással. De aztán beugrott, hogy ez a nyelvi kavalkád nagyon jól érzékelteti, milyen lehet a magyar-szlovák határon élni.

Az elektronika lehetne még egy kicsit merészebb, a Spolu végén ahogy átcsap egy zajosabb, durvább irányba, na az a stílus jót tenne neki máshol is.

Összességében ez egy jó irány, kíváncsian várom a folytatást, illetve egész albumot végighallgatva bennem valami hiányérzet mégis maradt. Talán a hirtelen véget érő zárószám lehet az oka. Azt még jó lenne hallgatni és az egész album megérdemelne egy kerekebb lezárást. © 2023 | milyenlett? blog
Powered by Webnode
Create your website for free!